LEVENSPAD

Johanna Rijkhoff (1947)
Ik ben opgegroeid in een groot gezin in Noord-Holland. Van jongs af aan voelde ik dat er meer was dan wat ik zag en ervoer in mezelf en in de wereld. Daarom volgde ik vanaf mijn 30e jaar verschillende cursussen, zowel op maatschappelijk, als spiritueel gebied, om te ontdekken waar het leven eigenlijk over gaat.
Ik werd het meest geraakt door yoga, zo concreet, tastbaar en aanrakend, wat mij meer in een diepere verbinding bracht met zowel de oppervlakte als de diepgang van het leven. Yoga, ( betekent verbinding) inspireerde mij steeds meer om de verdieping met het leven aan te gaan, om ja te zeggen naar het leven en te voelen wat leven is.

In 1998 kwam er een grote verandering in mijn leven toen ik Anandajay, een Nederlandse spirituele leraar, ontmoette. Bij hem kreeg ik meer het gevoel van thuis te komen in mezelf.
Door de opleidingen Universele Yoga en Meditatie, en Light of Being Yoga, een meditatieve yoga, bij Anandajay te gaan volgen, voelde ik dat het geluk, of liefde, waar ik zo naar op zoek was, in mezelf te vinden is. Sindsdien volg ik bij hem vele bijscholingen, die mij nog steeds inspireren en ondersteunen op mijn levenspad. Anandajay is de oprichter van de Light of Being.

Naast de yogalessen die ik sinds 30 jaar geef, was ik in de maatschappij werkzaam in een Antroposofische Zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking als ambulant medewerker en in de thuiszorg. Ik voelde dat yoga al mijn werk be´nvloedde, want yoga gaat erover om weer in een respectvolle en liefdevolle verbinding met mijn medemensen en met de wereld aan te gaan. Juist door de Light of Being Yoga wordt dit meer en meer waar in mezelf en in mijn leven.

Ik woon in Schoorl, waar ik in kleine groepjes meditatieve yoga geef en individuele begeleiding voor wie dat wenst. Er is een diepe wens in mij, om dat wat ik ontvang en wat mij in mijn leven zo ondersteund, te mogen doorgeven aan de wereld.